martes, 20 de octubre de 2020

La història i l'evolució dels jocs

-Hi ha diferència entre els jocs més antics dels vostres besavis i besàvies i els que entretenien als vostres avis i àvies? I amb els jocs de les vostres mares i pares? Es pot identificar una línia de el temps que marqui un abans i un després en els jocs? 

-Quines són les raons que marquen els canvis? Per què han desaparegut o s'han reduït els jocs dels vostres avantpassats? Quines raons aporten elles i ells? 

-Creieu que la pilota valenciana s'ha guanyat a pols deixar ser l'esport per excel·lència? Hauria adaptar-se als temps moderns i adoptar la forma dels esports moderns? I què passaria llavors amb la seva idiosincràsia peculiar? 

Si ens fixem, els jocs d'abans, per l'època dels nostres avis, eren jocs populars com la corda, el pilla pilla, etc., i sobretot, la pilota valenciana. Açí a València, la pilota era el joc per excel·lència, pero amb l'aparició dels jocs moderns, tant els jocs popular com la pilota valenciana començaren a ser menys vists al carrer. 

En aquest moment, amb l'aparició del futbol, la pilota valenciana va començar a perdre importancia sense parar, mentre que el futbol es feia cada dia més i més important. Es per açò pel que els jocs de l'època dels nostres avis han anat perdent importancia i fins i tot, han arribat a despareixer alguns, ja que des de l'aparició dels nous esports, ha hagut un gran canvi al carrer, ja que avui dia, ja no es juga al mateix que es jugava abans. A més a més, hi ha una línea del temps que marca un abans i un després. Aquesta línea es la tecnologia. Amb l'aparició de la tecnologia, s'ha anat perdent el costum d'ixir al carrer a jugar i s'ha remplaçat per fer quedades en casa d'algú per a jugar a la "play". Per tant, aquesta linea, la tecnologia, es la que marca un abans i un després en els jocs. 

Finalment, no crec que la pilota valenciana haja sigut la culpable de deixar de ser el joc per excel·lència, sino que el futbol ha fet que la pilota deixe de ser el esport més jugat i vist tant al carrer com als trinquets, proclamant-se així com el esport més conegut, practicat, vist i que més força guanya dia a dia. No obstant açò, la pilota a poc a poc ha anat recuperant força i tornant a guanyar un pes important a la nostra comunitat, encara que està molt lluny de ser el mateix que era abans.




2 comentarios:

  1. Bon dia Joaquin, aquesta entrada és interessant però la he trobat un poc breu. M’he quedat en ganes de que explicares una mica més la teua opinió sobre la importància actual de la Pilota, que reflexionares una mica més sobre la línia temporal dels jocs de la teua família (besavis i besàvies, avis i àvies, pare i mare i finalment tu)...

    Tot i això, el que has explicat a l’entrada es coherent i enriquidor malgrat tindre algunes faltes d’ortografia.

    Per tot el nomenat anteriorment, la nota que li fique és de 7. No et desanimes i continua esforçant-te!!

    ResponderEliminar
  2. Com a consell, jo no hagués ficat les qüestions per les quals se t'ha preguntat, sino directament la reflexió.
    Tal volta, jo hagués parlat d'algun motiu més pel qual la pilota va entrar en decadència, ja que donar tota la culpa al futbol em sembla una mica desmesurat.
    D'altra banda, defenses en tot moment la teva postura, i ho fas d'una forma encertada i sense enrotllar-te massa, cosa d'agrair com a lector.

    Per aquest motiu, crec que et mereixes un 8.

    ResponderEliminar