martes, 27 de octubre de 2020

Tradició vs Modernitat

Tradició Vs Modernitat: els jocs populars i tradicionals han perdut els espais i el temps que havien ocupat durant segles. Hui en dia, la tecnologia s’ho ha engolit tot. Reflexiona sobre aquest tema. A més, explica quin tractament li donaràs als jocs de sempre i als jocs tecnològics quan sigues mestre. 

La pilota: un esport del poble. Rebusca en la teua localitat, la teua família, els teus cercles i descobreix antecedents pilotaris. Pregunta a què jugaven els teus besiaios i iaios, ta mare i ton pare i traça una línia de temps tot marcant els canvis. 

Què ha passat amb els esports de sempre? Quan es canviaren pels moderns? Són dicotòmics uns i altres? Com es apreciable a simple vista, els jocs populars i tradicionals han perdut molta força a mesura que ha anat passant el temps. 

Al principi eren els jocs més populars i sempre es veien al carrer i a l'escola, però, amb l'auge dels esports més famosos avui dia (futbol, bàsquet, etc.) i l'aparició de les noves tecnologies aquests jocs han anat desapareguent del carrer i també, en gran part, de l'escola. No obstant això, molts d'aquests jocs seguixen utilitzant-se a educació física per la seua gran versatilitat i atracció per als xiquets i xiquetes, com es ara la pilota valenciana o l'aranya. 

Per tant, podem concloure que avui dia els jocs populars i tradicionals han desaparegut casi per complet al carrer, ja que es molt extrany trobar algú al carrer jugant a pilota valenciana o a altres jocs tradicionals, inclús arriba a ser difícil trobar a xiquets i xiquetes jugant al carrer, ja que estan amb les noves tecnologies i no es poden despegar de elles, arribant a quedar per a estar amb el mòvil al carrer. No obstant açò, es seguixen mantenint a l'escola, sobre tot la pilota valenciana, ja que aquest joc es el joc per excel·lència de la nostra comunitat i, per això, no podem permetre que desaparega, ja que perdriem una de les nostres senyes d'identitat. En el meu cas, quan siga mestre donaré molta importancia als jocs populars i tradicionals, ja que crec que es necessari conservar-los i, a la vegada, donaré també una gran importancia als nous jocs, esports i als jocs tecnològics, ja que aquests són el futur del món i, per tant, hi ha que mantindre als xiquets i xiquetes actualitzats. 

En quan al canvi que ha hagut al llarg del temps, podriem dir que hi ha dos punts clau en el canvi d'aquests esports. 

El primer, amb l'auge dels esports moderns, pero sobre tot del futbol, que avui dia es el esport per excel·lència. I el segon, amb l'aparició de les tecnologies, que han suposat un gran canvi en la forma de vore i viure la vida. 

Si parlem ara, dels jocs que jugaven els meus avis, eren jocs com la pilota valenciana o tota mena de jocs populars, però, si parle de l'època dels meus pares, jugaven a futbol i altres jocs més moderns. Finalment, arribem a l'època actual, en la que si trobem xiquets jugant, és a futbol, encara que el normal es que estiguem jugant al mòvil o a la consola.




martes, 20 de octubre de 2020

La història i l'evolució dels jocs

-Hi ha diferència entre els jocs més antics dels vostres besavis i besàvies i els que entretenien als vostres avis i àvies? I amb els jocs de les vostres mares i pares? Es pot identificar una línia de el temps que marqui un abans i un després en els jocs? 

-Quines són les raons que marquen els canvis? Per què han desaparegut o s'han reduït els jocs dels vostres avantpassats? Quines raons aporten elles i ells? 

-Creieu que la pilota valenciana s'ha guanyat a pols deixar ser l'esport per excel·lència? Hauria adaptar-se als temps moderns i adoptar la forma dels esports moderns? I què passaria llavors amb la seva idiosincràsia peculiar? 

Si ens fixem, els jocs d'abans, per l'època dels nostres avis, eren jocs populars com la corda, el pilla pilla, etc., i sobretot, la pilota valenciana. Açí a València, la pilota era el joc per excel·lència, pero amb l'aparició dels jocs moderns, tant els jocs popular com la pilota valenciana començaren a ser menys vists al carrer. 

En aquest moment, amb l'aparició del futbol, la pilota valenciana va començar a perdre importancia sense parar, mentre que el futbol es feia cada dia més i més important. Es per açò pel que els jocs de l'època dels nostres avis han anat perdent importancia i fins i tot, han arribat a despareixer alguns, ja que des de l'aparició dels nous esports, ha hagut un gran canvi al carrer, ja que avui dia, ja no es juga al mateix que es jugava abans. A més a més, hi ha una línea del temps que marca un abans i un després. Aquesta línea es la tecnologia. Amb l'aparició de la tecnologia, s'ha anat perdent el costum d'ixir al carrer a jugar i s'ha remplaçat per fer quedades en casa d'algú per a jugar a la "play". Per tant, aquesta linea, la tecnologia, es la que marca un abans i un després en els jocs. 

Finalment, no crec que la pilota valenciana haja sigut la culpable de deixar de ser el joc per excel·lència, sino que el futbol ha fet que la pilota deixe de ser el esport més jugat i vist tant al carrer com als trinquets, proclamant-se així com el esport més conegut, practicat, vist i que més força guanya dia a dia. No obstant açò, la pilota a poc a poc ha anat recuperant força i tornant a guanyar un pes important a la nostra comunitat, encara que està molt lluny de ser el mateix que era abans.